Utskriven från www.alex.se, den 28 mars 2017
Harvey, John

Harvey, John

1938 - 

ENG

Den brittiske författaren, redaktören och läraren John B. (Barton) Harvey föddes och växte upp i London, och inledde sin skolgång på St. Aloysius College. Han fortsatte studera vid University of London, där han tog en lärarexamen 1963, och vid Hatfield Polytechnic (numera University of Hertfordshire) där han tog en B.A.-examen 1964. Han arbetade därefter som lärare i Heanor, Andover och Stevenage, men fortsatte också studera och tog en M.A.-examen vid University of Nottingham 1979 samt en examen i konstvetenskap vid University of London 2012.
    1975 beslöt han sig för att bli författare på heltid, och debuterade samma år med två thrillers, "Avenging Angel" som följdes av "Angel Alone", bägge med handlingen förlagd till mc-gäng. De gavs dock enbart ut som kioskpockets, varför han föredrog att publicera dem under den första av sina många pseudonymer, Thom Ryder.
    Under hela sitt vuxna liv har han varit bosatt omväxlande i Nottingham och London, med undantag för ett år 2003–04, då han bodde i Cornwall. Han nu bosatt i London tillsammans med hustrun Sarah och deras dotter Molly, född 1998. Han har två vuxna barn, tvillingarna Tom och Leanne, från ett tidigare äktenskap som slutade med en skilsmässa i mitten av 70-talet.

Harvey har en märklig författarkarriär. Under 1970- och 80-talet skrev han runt 65 kioskböcker i västern-, kriminal- och thriller-genrerna, ett drygt halvdussin föga minnesvärda romaner som är baserade på film- och tv-seriemanus, ett dussin ungdomsböcker samt en handfull lovordade lyriksamlingar. Bredvid detta undervisade han i film- och litteraturvetenskap vid engelska universitet och var gästlärare på skrivarkurser i Storbritannien och Kalifornien. Dessutom skrev han en rad pjäser samt bearbetade andra författares böcker för olika radio- och tv-serier.
    1977 grundade han tillsammans med några andra författare och poeter det respekterade lilla förlaget Slow Dancer Press, som gav ut främst noveller och poesi men även några kriminalromaner (dock ingen av Harvey), och han var redaktör för dess tidskrift Slow Dancer Magazine tills verksamheten av ekonomiska skäl tvingades lägga ner 1999. Han hade då under flera år bekostat en stor del av utgivningen med inkomsterna från kioskböckerna.
    Han fick dock ett oväntat och stort genombrott hos såväl läsare som kritiker 1989, då hans första roman om polismannen Charles Resnick, "Lonely Hearts", publicerades inbunden. Den fick mycket positiva recensioner, och röstades år 2000 i tidningen Times fram som en av 1900-talets etthundra bästa kriminalberättelser.
    Därefter har Harvey fått en rad utmärkelser och priser för sina följande deckare: nämnas kan engelska CWA:s (Crime Writers’ Association) Silver Dagger för "Av kött och blod" (2004, Flesh and Blood) och Short Story Dagger för novellen "Fedora" (2014), samt ett antal franska och amerikanska priser. 2007 tilldelades han CWA:s prestigefyllda Diamond Dagger Award för sin samlade kriminallitterära produktion, och utnämndes även till hedersdoktor av universiteten i Nottingham och Hertfordshire 2009 respektive 2013.
    Inte prisbelönt men uppmärksammad och lovordad är hans TV-dokumentär om Henning Mankell, "Who is Kurt Wallander?" (2009); detsamma gäller för flera av de pjäsmanus han skrivit för radio och TV.
    John Harvey har varit synnerligen produktiv, och de många kioskböckerna publicerades såväl under hans eget namn som en rad olika alias: förutom nämnda Thom Ryder även James Barton, Jon Barton, Jon Hart, William M. James, Terry Lennox, James Mann och Michael Syson. Han delade dessutom ett antal pseudonymer med kolleger, även om de skrev böckerna var för sig. Tillsammans med Laurence James skrev han som L.J. Coburn och John J. McLaglen, med Angus Wells som William S. Brady, J.B. Dancer och J.D. Sandon.
    Framförallt Harveys västernromaner blev populära, och åtskilliga av dem ges ännu ut i nya upplagor. Det gäller bl.a. böckerna om den professionelle revolvermannen Wes Hart, publicerade under namnet John B. Harvey. Av hans tidiga utgivning är det enbart de tio Hart-historierna som finns översatta till svenska. Han skrev även kioskdeckare, däribland fyra romaner 1976–77 om den hårdkokte privatdetektiven Scott Mitchell. Dessa gavs liksom alla hans ungdomsböcker – av vilka främst deckarna om tvillingarna Tempest väckte viss uppmärksamhet – ut under hans eget namn. Några av de övriga handlar om tonårskärlek och -problem, och riktar sig främst till flickor.
    Numera är Harvey dock mest känd som kriminalförfattare, tack vare historierna om Charles "Charlie" Resnick. De tio första romanerna plus en novellsamling gavs ut 1989–99, och Harvey hade inte tänkt skriva fler. Resnick återkom dock i "Cold in Hand" (2008) och "Darkness, Darkness" (2014) – den sistnämnda lanserad som "Resnicks sista fall".
    Resnick är en kriminalare med polska rötter, verksam i Nottingham, som liksom Harvey själv gärna läser poesi och lyssnar på jazzmusik. Historierna är starkt samhällskritiska, de utspelar sig i ett England där arbetslöshet, fattigdom och isolering leder till en stigande våldsspiral. Brottslingarna är människor fångna i ett liv som de själva inte valt.
    En av intentionerna med serien var att granska och förmedla en bild av vardagslivet i en medelstor postindustriell engelsk stad efter Thatcher-eran. Harvey stödjer åsikten att den största orsaken till brottslighet är socioekonomisk, och han skriver i en socialrealistisk tradition som skildrar uppgivna människors tröstlösa tillvaro i nedgångna miljöer.
    Ett par av böckerna har spelats in som TV-filmer för BBC, med Tom Wilkinson i huvudrollen, samt dramatiserats som radioteater. Harvey har också skrivit en liten "biografi" om sin huvudperson, separatpublicerad i USA i häftet "Charlie Resnick" (2008).
    Mycket lovordade är även de tre romanerna om den pensionerade och frånskilda polisen Frank Elder: den redan nämnda "Av kött och blod" samt "Till stoft och aska" (2005, Ash and Bone) och "Genom ljus och mörker" (2006, Darkness and Light). Den desillusionerade Elder har lämnat Nottingham och slagit sig ner i Cornwall, men kan av skilda skäl inte släppa tankarna på en del äldre fall han arbetat med samtidigt som olika bekanta privat ber om hans hjälp. Också Elder-trilogin är mörka skildringar av människor och miljöer i ett dystert samtida England. Harvey har förklarat att han haft den amerikanska kriminallitteraturens noir-tradition i tankarna, och har framhållit främst Elmore Leonard och Ross Thomas som inspirationskällor, men även socialrealistiska brittiska författare som Charles Dickens och D.H. Lawrence.
    Också Harveys övriga kriminalromaner under 2000-talet har fått ett positivt mottagande, inte enbart i Storbritannien. Nämnas kan att "Nick’s Blues" (2008) faktiskt publicerades i fransk översättning redan 2005.

Artikeln skriven av: Johan Wopenka. Publicerad: 2016-01-20

Litterära priser

PrisÅr
Diamond Dagger2007
Skriv ut sidan