Utskriven från www.alex.se, den 28 mars 2017
Jacobson, Howard

Jacobson, Howard

1942 - 

Den engelske författaren Howard Jacobson föddes i Manchester och växte upp i Prestwich. Han studerade engelska vid Downing College, Cambridge, för den brittiske litteraturvetaren och kritikern F.R. Leavis, och blev lärare. Under tre år från mitten på 60-talet föreläste han vid The University of Sydney, innan han återvände till England och lärargärning vid Selwyn College, Cambridge. Under 1970-talet undervisade han i vid Wolverhampton Polytechnic.
    Jacobson har varit gift tre gånger. Från det första äktenskapet med Barbara, 1964, har han en son, Conrad. 2005 gifte han sig för tredje gången med Jenny de Jong, som gör radio och tv-dokumentärer. Han är numera bosatt i London.

Jacobson debuterade med "Coming from behind" (1983) en humoristisk berättelse från skolmiljö som bygger på Jacobsons erfarenheter som lärare i Wolverhampton under 70-talet. "Peeping Tom" (1984) är komisk roman om sexuella fantasier och svartsjuka. I romanen "The Very Model of a Man" (1992) stöper Jacobson om den kända bibliska berättelsen om bröderna Kain och Abel och ger sin egen version. Här saknas dock den kvickhet och rappa judiska humor som blivit Jacobsons kännetecken.
    "No More Mister Nice Guy" (1998), skildrar en tv-kritiker som drabbas av en medelålderskris. För "The Mighty Walzer" (1999) tilldelades Jacobson Bollinger Everyman Wodehouse Prize. Här går författaren tillbaka till rötterna i barndomen och berättar om den tonårige pingismästaren Oliver Walzers uppväxt i de judiska kvarteren i Manchester under 1950-talet.
    I "Kalooki Nights" (2006) är huvudpersonen serietecknaren Max Glickman, vars främsta verk bär titeln "Thousand Years of Bitterness". Max minns sin barndom i judiska kvarter i förortsmiljö under 50-talet. Mamman är mestadels upptagen av ett kortspel kallat Kalooki och pappan har utropat sig som ateist och kommunist eftersom han känner sig sviken av Gud. Genom sina föräldrar får han ingen vägledning i vad det innebär att vara judisk. Det är genom vännen Manny Washinskys våldsamma brott mot sin familj som Max börjar undersöka och förstå vilken outplånlig effekt Förintelsen har fått på människor under efterkrigstiden. Trots det allvarliga temat använder sig Jacobson också av den humor som han blivit känd för.
    "The Act of Love" (2008) turnerar otrohet och svartsjuka på ett ovanligt sätt. Bokhandlaren Felix Quinn är en lycklig man trots att hans fru bedrar honom. Han påstår till och med att alla män – i hemlighet – vill bli bedragna.
    2010 tilldelades Jacobson Bookerpriset för "The Finkler Question" (2010). Julian Treslove, en f.d. producent på BBC träffar två av sina vänner över en middag och pratar minnen. Det är Sam, en gammal skolkamrat, som blivit en populär judisk filosof, författare och TV-personlighet och Libor, deras lärare med rötter i Tjeckoslovakien. Både Libor och Sam är nyblivna änklingar och Julian, med sin mindre lyckosamma karriär bland kvinnor, får bli hedersänkling. De upplever en bitterljuv kväll då de minns tiden innan de hade något att mista eller sörja över. När Julian vandrar hemåt i natten och stannar till utanför en musikaffär blir han överfallen och nedslagen. Efter detta börjar Julian ifrågasätta hela sin existens, vem och vad han är.
    "Jag heter Shylock" (2016, Shylock Is My Name) heter Jacobsons omdiktning av William Shakespeares drama "Köpmannen i Venedig". Han låter låter dramats huvudpersoner, den kristne köpmannen Antonio, den vackra Portia och den judiske ockraren Shylock, återuppstå i nutidstolkning. Shakespeares pjäs är moraliskt mångtydig, den har beskyllts för att både vara antisemitisk och att handla om antisemitism. Jacobsons roman utformar ett tänkbart svar till varför Shylock med sådan blodtörst krävde sin rätt, ett skålpund kött ur Antonios bröst, för ett lån som förfallit.
    Recensenten Jens Christian Brandt skriver: "Howard Jacobson, mindre känd i Sverige men på hemmaplan firad som en ’brittisk Philip Roth’, börjar sin roman med att Shylock står framför hustruns grav - i Manchester. Det är verkligen han, den venetianske köpmannen, gengångaren från gettot. Cirka 450 år gammal ruvar han fortfarande på hämnd för de oförrätter som drabbade honom för så många sekler sedan, och när han flyttar in hos en förmögen judisk konstmecenat i den gamla industristadens burgnaste villakvarter triggas ett förlopp i gång där obetalda skulder ska inlösas och överklassens blott nödtorftigt dolda antisemitism avtäckas. Han är en fascinerande bekantskap, Jacobson." (Dagens Nyheter 2016-04-27)
    "Jag heter Shylock" ingår i en bokserie till 400-årsjubileet av William Shakespeares död 1616. Förlaget Hogarth Press har bett några av världens mest kända författare att skriva en roman på ett valfritt drama av Shakespeare. Jacobsons roman är en av de första volymerna i serien.
    Utöver sitt författarskap är Jacobson känd för den engelska publiken som krönikör i The Independent och som medverkande i TV-programmet "The Bible : a History". Några av hans faktaböcker, "Roots Schmoots : Journeys Among Jews" (1993) och "Seriously Funny : From the Ridiculous to the Sublimehar" (1997) har gjorts till TV-serier.

Artikeln skriven av: Tony Samuelsson. Publicerad: 2016-11-03

Litterära priser

PrisÅr
Man Booker Prize2010
Skriv ut sidan