Utskriven från www.alex.se, den 28 mars 2017
Folkesson, Tove

Foto: Ola Eriksson / Forflex

Folkesson, Tove

1981 - 

Romanförfattaren Tove Folkesson är född i Stockholm men uppvuxen i Kalmar med omnejd, har bott i Malmö, studerat i Lund och bor nu i Stockholm. Hon har läst språk, musik och arkitektur, gått Lunds universitets författarskola, arbetat med scenkonst och varit medlem av redaktionen för Tidskriften Ordkonst. Folkesson är också poet, musiker, låtskrivare och sångerska. Tidigare arbetade hon deltid som svensklärare på Fryshuset och höll skrivarkurser.

Tove Folkesson debuterade med diktsamlingen "Tegelkartor" (2011) som via foton, teckningar och dikter ger en bild av hennes hemkvarter vid Folkets Park i Malmö.
    I många år har Folkesson arbetat med en trilogi som delvis är baserad på hennes egen historia. Den stilistiskt djärva romanen "Kalmars jägarinnor" (2014) är första delen. Boken har blivit uppmärksammad, nominerats till flera priser och har överlag fått positiva recensioner. Den ger en inblick i hur fem vilda, kaxiga och osäkra tonårsflickor, som kallar sig för jägarinnorna, åren kring sekelskiftet 2000, försöker finna sin plats i världen som begränsas av den lilla stadens gränser. Henrik Jansson (Hufvudstadsbladet 2014-01-26) fascineras, liksom flera andra recensenter, av språket. "När hon nu går vidare till romanformen är pop- och rockreferenserna många, materialet intresseväckande, och språket sprakande och tempostarkt - fyllt av otyglad livslust och kongenialt med tonårsfrenesin."
    I "Sund" (2015), andra delen av trilogin, har berättaren och jägarinnan Eva - den tystlåtna mattedrottningen som i de sena tonåren flamsade lika vilt som de andra fyra i gänget - fått en egen bok. Titelordet Sund står förstås för det sund som finns mellan ungdomsliv och vuxenliv. Men för den nästan vuxna Eva är ett sund också det som skiljer bruset i Kalmar från det lantliga Öland där hennes alltid stöttande mormor bor.
    2015 släppte Folkesson en skiva med soundtracket till Sund. Samma år satte hon också på Teater Brunnsgatan i Stockholm upp showen "En första lektion i poesi". Tove Folkesson har också skrivit manus till en experimentell kortfilm som har en scen i "Kalmars jägarinnor" som utgångspunkt. År 2016 läste skådespelaren Lo Kauppi i radion Tove Folkessons novell "Farfar".
    Om sig själv säger Tove Folkesson att hon är en poet i prosakläder.

Artikeln skriven av: Lena Kjersén Edman. Publicerad: 2016-10-11

Skriv ut sidan